Det finns flera olika sätt att reglera tänderna på och här kommer vi att ta upp den vanligaste metoden som är fastsittande tandställning. Med det menas att tandläkaren limmar ett litet fäste på varje tand som ska flyttas. Gäller det bakre tandraden kan en ring (band) sättas omkring tanden för att det ska bli extra starkt. En så kallad bracket (en liten platta) är något som sätts på övriga tänder. För att en tandreglering ska fungera måste det även finnas något som drar tänderna dit de ska. Det vanligaste är en tråd (båge) som antingen är gjort av titanlegering eller av rostfritt stål. Bågen går från ena änden av tandställningen och över till andra sidan av den. När bågen spänns fast i en tand som sitter fel kommer den att försöka dra den rätt. På bågen sätts små gummisnoddar fast och de gör så att tänderna inte blir missfärgade.
Problem med tandställning
I början tycker många att tänderna är ömma och att det tar extra lång tid att borsta dem. Det kan vara svårt att få rent mellan tänderna och en rädsla för att förstöra tandställningen är ofta stor. Som tur är upplever de flesta inga större problem.
Rädsla för att det gör ont
Många kan vara rädda för att det gör ont att sätta fast tandställningen och att det även ska göra så efteråt. Det ska inte göra ont att sätta fast en tandställning, men limmet smakar inte gott. Under de första dagarna kan det ömma lite i tänderna, och även vid återbesök för att justera tandställningen kan man känna ömhet i några dagar efteråt. Tänderna kan även ömma något när man tuggar. ibland kan man också få ont i tungan eller få skavsår på insidan av kinderna. Några kan också få huvudvärk i början, men det brukar inte vara särskilt vanligt som tur är.