Vad menas egentligen med estetisk tandvård och vad är det bra för? Jo, här kanske några av dina frågor blir besvarade. Med estetisk tandvård menas att du förbättrar missfärgade tänder, får åtgärda stora mellanrum om du har det mellan tänderna etc.

Gör man detta enbart för att få vackra tänder?

Klart att de flesta vill ha ett vackert leende med vita tänder, och vill du betala för det så varför inte. Det är upp till varje individ att själva bestämma hur man vill ha sina tänder. Men oftast är estetisk tandvård till för att hjälpa dig som har problem med tänderna. Kanske du har fula missfärgningar eller sneda tänder du inte mår bra av. Då är det väl helt okej att justera dem för att må bra.

Funktion eller skönhet

Visst kan du tugga lika bra med missfärgade tänder som vita. Det som händer när du bleker dina tänder är faktiskt bara att en tandläkare gör dina tänder rena. De återställs endast till hur de skulle sett ut. Så med andra ord kan man kalla tandblekning både för estetisk eller restorativ tandvård. Självklart mår de flesta bättre om de kan le och visa upp vita tänder än svårt missfärgade. Man kan även säga att det är en psykologisk faktor, för att du ska må bättre.

Tandreglering för att få friskare tänder

Andra estetiska behandlingar kan vara tandreglering, som gör att tänderna blir både starkare och friskare. Med tandreglering menas att tandläkaren gör så dina tänder ser finare och jämnare ut. Jämnare tänder är hälsosammare och det därför att tänderna inte längre sitter snett och då inte kan orsaka skador. Detta gäller även tandimplantat. Har du en eller flera tänder som saknas brukar det gå bra att tugga, men tandluckor kan uppstå. Dessa gör att en tandlossning sker snabbare. En tand som är implanterad ger nervsignaler till käkbenet, även om den är inte är äkta och då uppstår heller ingen tandlossning lika lätt.