Vill du justera ditt bett och är missnöjd med tändernas placering i munnen? Oavsett ålder eller orsak kan du få ditt bett justerat. Det finns många moderna tandställningar att välja bland som vuxen.  

 Tandreglering har ingen övre åldersgräns och i dag är tandreglering socialt accepterat bland i stort sätt alla åldersgrupper. Det finns olika metoder att välja bland, där tandställningen är mer eller mindre synlig. För att hitta rätt tandregelringsmetod för dig är det därför viktigt att du träffar en tandläkare på en konsultation om vilken tandställning som är bäst för dig och ditt behov.  

Fast tandställning – klassisksa rälsen 

En fast tandställning, en ”räls” är en av de allra vanligaste metoderna när det gäller tandreglering. Metoden är väl beprövad och kan korrigera de flesta bettfel och trångställningar. Tandställningens fästen sätts på utsidan av de tänder vars position ska korrigeras och sedan spänns en tråd av exempelvis titan genom fästena och på så sätt kan tändernas placering justeras. Beroende på vart du väljer att genomföra din tandreglering kan fästen i olika färger och material erbjudas.  

Genomskinliga skenor 

En metod som är nästintill osynlig är aligners som exempelvis Invisalign. Det är en metod som använder sig av formgjutna, genomskinliga och avtagbara skenor som under behandlingensgång byts ut. Varje skena är utformad för att stegvis flytta tänderna mot önskad placering. Eftersom skenorna är avtagbara kan du vid speciella tillfällen ta ut dem och vara utan tandställning.  

Osynlig tandställning  

Som ytterligare ett alternativ finns en fast tandställning som fästs på tandradens insida, en lingual tandställning. Eftersom all tandreglering görs på insidan av tänderna syns inte tandställningen utifrån och kan således kallas för osynlig. Denna typ av tandställning, exempelvis Incognito, kan behandla de allra flesta typer av bettfel och trångställningar.