Om du känner att du vill ha kontroll över dina kostnader när det gäller tandvården, så vore en tandvårdsförsäkring inte fel. På Hela Försäkring AB kan du teckna en tandvårdsförsäkring utan bindningstid. Du väljer själv vad din försäkring ska omfatta och utifrån ålder betalar du en fast avgift per år. Du har rätt att välja tandläkare själv, oavsett det gäller Folktandvården eller en privat tandläkare. Försäkring är dessutom helt utan bindningstid och har ingen självrisk. En karenstid på 90 dagar finns dock, men efter dessa dagar får du ersättning. Gäller det akut tandvård så täcker försäkringen redan från dag ett och då spelar det ingen roll om du är utomlands eller här hemma.

Karenstid

Med karenstid menas att försäkringen hos Hela enbart ersätter akuta tandläkarbesök under de första 90 dagarna. För andra undersökningar eller behandlingar får du ingen ersättning förrän efter dess dagar passerat.

Akut tandvård

Om du får smärta i en tand akut, en infektion eller inflammation, som gör att du bara måste besöka din tandläkare för tillfälliga åtgärder, kallas det akut tandvård. Det är din tandläkare som måste intyga att dina problem är akuta för att försäkringen ska gälla.

Val av tandläkare

Du har din fulla rätt att välja tandläkare själv, det enda kravet som finns är att tandläkaren är legitimerad i Sverige och även ansluten till det elektroniska systemet för det statliga tandvårdsstödet som Försäkringskassan har. Får du problem med dina tänder när du är utomlands krävs det att den tandläkare du besöker där uppfyller de krav som landets lagar stiftat.

Ersättning

När du besökt din legitimerade tandläkare som åtgärdat dina problem, ber du om en faktura eller ett kvitto. Sedan skickar du fakturan eller kvittot till Hela Försäkring AB och efter cirka tre veckor ska du fått tillbaka dina pengar. Även om du tecknar försäkring på Hela är du behörig att få tillgång till det statliga tandvårdsbidrag som alla får i dag.